marți, 5 aprilie 2016

Premiul Nobel pentru fizica, pentru descoperirile in domeniul LED-urilor cu lumina albastra

In anul 2014 trei oameni de stiinta pe nume Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura au castigat impreuna Premiul Nobel pentru fizica datorita descoperirilor lor in domeniul LED-urilor cu lumina albastra.


De ce in domeniul LED-urilor cu lumina albastra? Pentru ca ele au reprezentat ultima si cea mai greu de creat lumina LED. De acum inainte, cu ajutorul ei, companiile vor putea fabrica telefoane Smartphone, ecrane de computere si corpuri de iluminat care sa dureze mult mai mult timp si sa consume cu mult mai putin decat consumau pana acum.

Dupa cum se stie, LED-urile sunt semiconductori construiti in asa fel incat emit lumina atunci cand sunt activati. Felurite chimicale le confera felurite culori.

Primele LED-uri au fost concepute in jurul anilor ’60. La acea vreme, oamenii de stiinta au creat LED-urile care emiteau lumina de la infrarosu la verde, dar nu au reusit sa obtina albastrul. Acesta necesita chimicale pe care ei nu erau capabili sa le fabrice in laborator.


Insa odata ce si-au dat seama de modul in care acestea puteau fi obtinute in laborator, rezultatele au fost remarcabile.

Doi dintre castigatorii Premiului Nobel pentru fizica, Isamu Akasaki si Hiroshi Amano, au lucrat impreuna pentru a produce nitrat de Galiu de calitate superioara, un element chimic care apare pe multe din straturile LED-urilor albastre. LED-urile anterioare, rosii si verzi, foloseau fosfat de Galiu, care era mai usor de produs. Akasaki si Amano au descoperit cum sa adauge chimicale semiconductorilor din nitrat de Galiu, astfel incat acestia sa emita lumina in mod eficient. Impreuna, cei doi au construit structuri si straturi din aliaj de nitrat de Galiu.

Cel de-al treilea castigator al Premiului Nobel pentru fizica, Shuji Nakamura, a lucrat si el la obtinerea nitratului de Galiu de calitate ridicata. El si-a dat seama de ce semiconductorii tratati cu nitrat de Galiu stralucesc si astfel a construit propriile structuri bazate pe aliaj de nitrat de Galiu.

Inventarea diodelor cu emisie de lumina albastra permite dezvoltarea unor surse de lumina alba, puternice si economice. O lumina alba de LED este usor de obtinut dintr-una albastra, astfel: inginerii folosesc un LED albastru pentru a agita un element chimic florescent intr-un bec. Asta face ca lumina albastra sa fie convertita la lumina alba.

Un corp de iluminat modern cu LED alb converteste in lumina mai mult de 50 % din electricitatea pe care o foloseste, in comparatie cu 4 % rata de conversie a electricitatii pentru becurile obisnuite. Pe langa economia de bani si de electricitate, eficienta LED-urilor albe le face foarte atragatoare pentru iluminarea oamenilor care traiesc in regiuni lipsite de electricitate. O instalatie solara poate incarca o lampa cu LED si o poate face sa functioneze pentru o perioada lunga de timp. Aceasta va permite copiilor sa isi termine temele noaptea, iar firmelor mici sa isi continue activitatea si dupa lasarea intunericului.


LED-urile dureaza pana la 100.000 de ore comparativ cu luminile fluorescente care dureaza pana la 10.000 de ore si cu becurile electrice care dureaza pana la 1.000 de ore.

Trecerea cat mai multor case la iluminatul cu LED va putea reduce semnificativ consumul de electricitate mondial si costurile aferente acestuia.

Mai multe informatii despre LED-uri puteti afla pe https://ro.wikipedia.org/wiki/LED

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu